Titel: Bjäran.

Meddelare: Hustru Anna Näslund  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Rissjö

De har haft mycket stark tro på att somliga skall ha haft "bjäran". Gummor, som varit duktiga att spara ihop smör, har gärna fått det ordet om sig. Bjäran lär tillverkas avsju olika färgade ullgarnssorter. Den nystas tre torsdagskvällar å rad. I mitten skulle lämnas ett hål, som skall vara "öppningen för hjärtat". Så skär man sig i vänstra lillfingret, ty i detta är det "hjärtblod", och dryper tre bloddroppar i hålet på nystanet och säger: "Om du vill för mig på jorden springa så skall jag för dig i helvetet brinna". Då blir det liv i bjäran, och han svarar: "Jag är villig att springa för dig genom eld och vatten, och du vill brinna för mig i helvetes låga och ånga". Då man så sagt till "bjäran", vad han skall dra, så ger han sig iväg och håller på med detta, så länge ägaren lever.